Laguna Collective

Young Professionals

Hieronder staan de profielen van leden van Laguna Collective die aan het begin van hun loopbaan staan en zich willen inzetten voor onze doelgroepen. Wij streven ernaar om onze jonge leden te ondersteunen in deze ontwikkeling.

Lotte Dijkstra

Lotte Dijkstra is in 2019 afgestudeerd als basisarts aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar studie heeft ze bij de psychiatrische crisisdienst gewerkt. Momenteel doet ze een MSc Epidemiologie bij de London School of Hygiene and Tropical Medicine. Gedurende haar opleiding heeft Lotte zich ingezet voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR). Dit deed ze eerst als voorlichter op basisscholen en later als Nederlands eerste jongerenambassadeur voor SRGR. In deze functie werkte ze veel samen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken, verschillende Nederlandse en internationale NGO’s en met verschillende VN-instanties. Momenteel is zij lid van de raad van toezicht van Rutgers, kenniscentrum seksualiteit. 

Na het afronden van haar master hoopt Lotte psychiater te worden en haar epidemiologische vaardigheden te gebruiken om de sociale factoren die mentale gezondheid beïnvloeden te onderzoeken. 

LinkedIn Profiel

Juul Leijssen

Juul Leijssen is in 2020 afgestudeerd als arts aan het Amsterdam UMC, locatie AMC. Naast een grote interesse voor publieke (mentale) gezondheid, is voor haar duidelijk dat zij als arts wil werken met gemarginaliseerde groepen. Tijdens de opleiding Geneeskunde heeft Juul in Suriname, Rwanda, Sudan en Senegal klinische ervaring opgedaan en heeft ze in januari 2020 op Lesbos gewerkt in een medische kliniek voor vluchtelingen. Ook heeft zij tijdens de opleiding onder meer onderzoek gedaan naar oorzaken van depressieve klachten onder verschillende etnische groepen in Amsterdam.

Op dit moment werkt Juul als vrijwilliger bij Dokters van de Wereld in Amsterdam op het psychosociale spreekuur voor ongedocumenteerde vluchtelingen. Daarnaast is zij werkzaam bij de GGD Amsterdam als basisarts infectieziektebestrijding.

Zoë Nieuwhof

Zoë Nieuwhof is als basisarts werkzaam in de GGZ en zal in 2022 met de opleiding tot psychiater beginnen. Zij is in 2019 afgestudeerd aan de Universiteit van Maastricht. Naast de studie Geneeskunde volgde zij een Master in Global Health. Voor haar afstuderen deed zij een kwalitatief onderzoek naar factoren van invloed op de uitkomst van Eye Movement Desensitization en Reprocessing (EMDR) therapie en cognitieve gedragstherapie bij vluchtelingen en asielzoekers.

Zoë is erg geïnteresseerd in Global Mental Health, transculturele psychiatrie en sociale psychiatrie.  In de toekomst wil zij graag met gemarginaliseerde populaties werken. Ook hoopt zij een bijdrage te kunnen leveren aan het verbeteren van de geestelijke gezondheidszorg. Momenteel werkt Zoë samen met Dokters van de Wereld aan een onderzoek om de Method for the Empowerment of Trauma Survivors (METS) te evalueren.

Elizabeth Nolan

Elizabeth Nolan is in 2021 gestart met haar master Klinische Ontwikkelingspsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). In 2016 en in 2017 heeft zij met kinderen in vluchtelingenkampen in Athene en Beiroet gewerkt. In Athene werkte zij met verschillende NGO’s en was ze betrokken bij het opzetten van ‘Child Friendly Spaces’. In Beiroet heeft zij voor het Libanese Rode Kruis in een team van de ‘Disaster Management Unit’ gewerkt aan de herziening van hun handboek voor hulp aan kinderen in crisissituaties. Daarnaast monitorde ze met dit team de implementatie van de psychosociale zorgprogramma’s in het veld.

Na deze ervaringen besloot Elizabeth terug te keren naar huis om een studie naar psychosociale zorg voor deze groep kinderen te starten en aan gerelateerd onderzoek mee te werken. Tijdens haar bachelor aan de VU (2021) werkte Elizabeth voor een van haar hoogleraren die een integratieve therapie voor gehechtheid ontwikkelde.

Elizabeth is van plan om in de toekomst terug te keren naar het veld, aangezien haar hart ligt bij het directe contact met kinderen die uit conflictgebieden zijn gevlucht.

Ruveyda Sahin

Nadat Ruveyda Sahin in 2022 als arts was afgestudeerd werkte zij eerst een jaar bij de Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam. Momenteel werkt ze in een huisartsenpraktijk in de Schilderswijk in Den Haag. Tijdens haar studie had zij een brede interesse, zoals het doen van onderzoek bij het OLVG ziekenhuis in Amsterdam naar de rol van professionals in de geestelijke gezondheidszorg in discussies over gezinsplanning, en het verkennen van interdisciplinaire onderwerpen zoals psychologie, politiek en antropologie.

Ruveyda spreekt vloeiend Nederlands, Turks en Engels en verbreedde haar horizon door Arabisch te studeren aan de Universiteit van Jordanië en tijdens haar minor aan Universitas Gadjah Mada onderzoek te doen naar de voedingsgewoonten van zwangere vrouwen op het platteland van Indonesië.

Buiten de academische wereld neemt Ruveyda deel aan vrijwilligerswerk op internationale conferenties, organiseert masterclasses, meest recentelijk bij de Raad van Europa, en is onlangs begonnen met vrijwilligerswerk bij Dokters van de Wereld. Haar ambitie is zich te ontwikkelen op het gebied van Global Mental Health.

Nienke Vonk

Nienke Vonk is a medical doctor, starting her psychiatry residency in April 2024. After graduating at the University of Amsterdam in 2020, she worked as a doctor in obstetrics & gynecology, emergency medicine, surgery, and psychiatry in the Netherlands and Suriname .

Nienke is interested in providing care for people who experience barriers to adequate healthcare and did clinical internships in low resource settings in Ecuador, Ghana, Zambia, and South-Africa. She conducted her master thesis with data from the large refugee camp Mae La on the Thai-Myanmar border, where she also participated in a teaching program for Thai midwifes working in clinics along the border. Currently, she volunteers as a facilitator at Doctors of the World in the Method for the Empowerment of Trauma Survivors (METS) and is a member of the Ethics committee at Arkin, a large mental health care facility in Amsterdam.

Nienke is a doctor who loves to work together on local initiatives with a global view and is committed to develop herself further in the field of global mental health.

LinkedIn profiel

Karen Wekema

Karen Wekema is een gedreven jonge vrouw, wiens voornaamste interesse ligt bij de mens en zijn psyche. Vooral de intersectie tussen welbevinden, conflict en crisis is waar zij zich op focust. Na haar bachelor psychologie en master in Conflict Studies and Human Rights (UU), werkt ze nu als senior bij Slachtofferhulp Nederland. In het recente verleden deed Karen onderzoek naar de implementatie van het vredesakkoord in Colombia en de rol van vertrouwen in peace building processen. Ook heeft zij verschillende projecten in Nederland ondersteund waarin werd gewerkt met (on)gedocumenteerde vluchtelingen en mensen die onverwacht dak- of thuisloos raakten.

Naast haar moedertaal Nederlands, spreekt Karen Engels en Spaans en is ze bezig met het leren van Portugees. Ze is zichzelf nu aan het ontwikkelen op het gebied van mindfulness en wil in de nabije toekomst mindfulness onderwijzen.

LinkedIn Profiel

Therese Wong

Therese Wong is een breed geïnteresseerde, bevlogen psycholoog, en heeft een grote affiniteit met de menselijke psyche in relatie tot cultuur, conflict en collectief trauma. Ze heeft een specifieke interesse in de ontwikkeling van (cultuur-sensitieve) psychologische en psychosociale interventies voor slachtoffers van oorlog en mensenrechtenschendingen.

Therese heeft een Bachelor in Gezondheidswetenschappen met een specialisatie in de geestelijke gezondheid (UM). Tijdens deze bachelor onderzocht zij de verbanden tussen terrorisme en psychologie in haar thesis ‘The combat against terrorism: implementing the terrorist’s psyche’. In haar laatste jaar werd zij geselecteerd voor een nationaal honours programma (NAHSS) dat zich richt op het versterken van de relatie tussen Nederland en China. Via NAHSS is zij langere periodes in China geweest en heeft zij haar Chinees verfijnd en zich verdiept in de Chinese politiek.

In 2020 heeft Therese haar Master in Klinische Psychologie afgerond (UvA), waarbij ze haar klinische stage heeft gevolgd bij ARQ Centrum’45 in het expertiseteam Vluchtelingen, Asielzoekers en Psychotrauma. Haar masterthesis heeft ze hier ook geschreven over 7ROSES/METS, een herstelgerichte methodiek voor getraumatiseerde doelgroepen. Hiermee won ze de Scriptieprijs Psychotrauma van het NIP. Therese is van plan nog een tweede master in Conflict Studies and Human Rights te volgen.

Menu